Ателие за йога и медитация

Ведически практики

Гуру Пуджа

Пуджа(санскр. पूजा, pūjā IAST) — един от основните обреди на поклонение и почит във ведическата традиция. Обектът на поклонение може да бъде Бог, но така също и духовен учител, гуру или дори уважаван родственик, растение, животно, неодушевен предмет.

Идеята е да се осъществи пряк контакт с божеството или личността на Гуру, в нашия случай, за да изразим преданост и любов, благодарност и уважение, а също и да получим неговата благословия, подкрепа и благоразположение.

С този ритуал се извършва инвокиране или призоваване чрез мантри, бхаджани и символично поднасяне на дарове – светлина, аромат, храна, дреха, сандалова паста и др. Пуджа представлява духовно свързване между почитания обект и този, който го почита.

Хаван ( яджна) церемония

– с Махамритюнджая мантра за здраве, благоденствие и вътрешен мир

Огнената церемония Хаван е древен ведически обичай. По време на церемонията човек символично жертва негативните мисли, емоции и натрупвания, които е събрал и те изгарят в огъня. Приношението се извършва чрез жертване в огъня на плодове от природата - пречистено масло, билки, семена, сусам, плодове, сладкиши, цветя. Прави се и символично приношение чрез жест. Всичко това е придружено от специално подбрани мантри , които създават специални пречистващи и лечебни вибрации. Практиката на “хаван” е много полезна за тези, които се страхуват и които страдат от съмнения и стрес. Чрез церемонията човек се пречиства, зарежда се с енергия и се освобождава от страховете и негативното в себе си.

Думата “хаван” идва от корена ху - пренасям в жертва, предлагам жертва. Церемонията се изпълнява в храмове, на открито или в домовете. Прави се за здраве, при сватба, рожден ден и големи празници. Тази древна церемония помага и за установяване на мир и добронамереност на Земята. Съдейства за намаляване последствията от злотворните действия и замърсяването на нашата планета.

Церемонията не се заплаща. Продължава 1 час . Може да се включите в пеенето на мантрте, за целта ще ви предоставим текстове. Участниците могат да донесат плодове и цветя, а също и да оставят дарение..

Категории от блога

Избрани статии

Яма и Нияма. Свами Ниранджанананда за яма и нияма и връзката им с чакрите

Яма и Нияма. Свами Ниранджанананда за яма и нияма и връзката им с чакрите

ИМА ПЕТ ЯМИ. Първата яма е АХИМСА - проява на хармонич ...

2019-11-20

Накратко за петте различни клонове на йога

Накратко за петте различни клонове на йога

Преведен текст от видео със Свами Ниранджанананда “Различните форм ...

2019-07-31

Бхава - пътят на сърцето

Бхава - пътят на сърцето

′′ Хората ходят на йога по различни причини, но в крайна сметка практи ...

2021-02-17

Пет заблуди за практиката на йога

Пет заблуди за практиката на йога

...

2022-06-12

Предстоящи събития

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

През цялата година

Трансформираща садхана за Наваратри

Трансформираща садхана за Наваратри

Искате да трансформирате живота си – да живеете по-здравословно и ...

От 7-ми до 16-ти октомври 2021

Йога - начин на живот

Йога - начин на живот

"Най-големият урок, който трябва да научим, е урокът на живота." С ...

Датите се договарят допълнително