Ателие за йога и медитация

Ведически практики

Гуру Пуджа

Пуджа(санскр. पूजा, pūjā IAST) — един от основните обреди на поклонение и почит във ведическата традиция. Обектът на поклонение може да бъде Бог, но така също и духовен учител, гуру или дори уважаван родственик, растение, животно, неодушевен предмет.

Идеята е да се осъществи пряк контакт с божеството или личността на Гуру, в нашия случай, за да изразим преданост и любов, благодарност и уважение, а също и да получим неговата благословия, подкрепа и благоразположение.

С този ритуал се извършва инвокиране или призоваване чрез мантри, бхаджани и символично поднасяне на дарове – светлина, аромат, храна, дреха, сандалова паста и др. Пуджа представлява духовно свързване между почитания обект и този, който го почита.

Хаван ( яджна) церемония

– с Махамритюнджая мантра за здраве, благоденствие и вътрешен мир

Огнената церемония Хаван е древен ведически обичай. По време на церемонията човек символично жертва негативните мисли, емоции и натрупвания, които е събрал и те изгарят в огъня. Приношението се извършва чрез жертване в огъня на плодове от природата - пречистено масло, билки, семена, сусам, плодове, сладкиши, цветя. Прави се и символично приношение чрез жест. Всичко това е придружено от специално подбрани мантри , които създават специални пречистващи и лечебни вибрации. Практиката на “хаван” е много полезна за тези, които се страхуват и които страдат от съмнения и стрес. Чрез церемонията човек се пречиства, зарежда се с енергия и се освобождава от страховете и негативното в себе си.

Думата “хаван” идва от корена ху - пренасям в жертва, предлагам жертва. Церемонията се изпълнява в храмове, на открито или в домовете. Прави се за здраве, при сватба, рожден ден и големи празници. Тази древна церемония помага и за установяване на мир и добронамереност на Земята. Съдейства за намаляване последствията от злотворните действия и замърсяването на нашата планета.

Церемонията не се заплаща. Продължава 1 час . Може да се включите в пеенето на мантрте, за целта ще ви предоставим текстове. Участниците могат да донесат плодове и цветя, а също и да оставят дарение..

Категории от блога

Избрани статии

Бхава - пътят на сърцето

Бхава - пътят на сърцето

′′ Хората ходят на йога по различни причини, но в крайна сметка практи ...

2021-02-17

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

"HARI OM TAT SAT" Арджуна пита, "какво е знач ...

2020-09-01

Пет заблуди за практиката на йога

Пет заблуди за практиката на йога

...

2022-06-12

Храненето като практика на йога

Храненето като практика на йога

Темата за храненето е ключова за много хора. Особено за тези, които се ...

2020-01-07

Предстоящи събития

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември