Ателие за йога и медитация

Интегрална йога

Отличителната черта на Сатянанда Йога, позната и като Бихар Йога, е нейният цялостен подход чрез включване на различни йогически традиции. Тази йогическа система не само подчертава своята теория в разбираеми и научни термини, но и проектира асани, пранаяма и медитационни практики, така че всеки да може да преживее йогическия процес със себе си с осъзнаване. Свами Сатянанда признава, че всички йогически традиции имат своите предимства и ограничения и тези традиции трябва да бъдат обединени по систематизиран начин, за да бъде йога полезна за всички хора.

Чрез експерименти за самооткриване и научни изследвания, проведени в лаборатории в Европа и САЩ, Свами Сатянанда помогна да се потвърди ефективността на йога в съвременното общество. Той е проектирал поредица от практики за насърчаване на физическото и психическото равновесие чрез практиките на хатха йога и пранаяма, както и психическа и емоционална стабилност чрез медитативни практики. Йога е състояние, при което главата, сърцето и ръката работят в координация. Всички компоненти на Сатянанда Йога са жизненоважни за растежа на цялото човешко същество. Компонентите представляват много йога практики и заедно съставляват едно цяло. Последователността на практиките е умишлена, за да се постигне изчислен ефект върху практикуващия.

Бихар Йога осигурява система, която възстановява реда в нашия живот, създавайки хармония, така че дисбалансите под формата на болести и неврози да отпаднат. Умът възвръща спокойствието си, емоциите започват да се хармонизират и тялото възстановява своя жизнен капацитет, така че индивидът може да се изправи пред живота и неговата многоплановост с по-голямо чувство за вътрешно спокойствие и баланс.

Системата на Бихар Йога е пълна наука за хармоничния живот, подходяща за всеки, независимо от възрастта, пола, националността, религията, психическото състояние или нивото на фитнес. Това е холистична система, която разглежда всички аспекти на човешкия живот в сферите на физическото здраве, психичното благополучие, емоционалното поведение и работната среда. Подчертава се осведомеността и практикуващите се насърчават да научат за всички аспекти на своята личност чрез йога. Подчертава се постепенно приспособяване, а не пълна промяна в начина на живот и околната среда.

Красотата на Бихар Йога е, че тя бавно се разраства на едно и напълно зависи от практикуващия да реши колко да приложи. Ако са налице хронични заболявания като астма, диабет или хипертония, тогава може да се приложи обикновен пакет от практики. Ако е необходимо да се подобри физическата подготовка, или умствените способности, или да се заеме с йога обучение, или да се намери посока в живота, или да се живее духовен живот, тогава Бихар Йога също предоставя тази възможност.

Категории от блога

Избрани статии

Преплетените триъгълници: Символът на йога

Преплетените триъгълници: Символът на йога

Йога е навсякъде, дори в страни като Иран и Саудитска Арабия, където е ...

2019-07-23

 Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Шаткарми: Правете джала нети всеки ден, особено след прибиране вечер. ...

2020-03-15

Екадаши - защо да го спазваме?

Екадаши - защо да го спазваме?

...

2019-06-13

Яма и Нияма. Свами Ниранджанананда за яма и нияма и връзката им с чакрите

Яма и Нияма. Свами Ниранджанананда за яма и нияма и връзката им с чакрите

ИМА ПЕТ ЯМИ. Първата яма е АХИМСА - проява на хармонич ...

2019-11-20

Предстоящи събития

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021