Ателие за йога и медитация

Интегрална йога

Отличителната черта на Сатянанда Йога, позната и като Бихар Йога, е нейният цялостен подход чрез включване на различни йогически традиции. Тази йогическа система не само подчертава своята теория в разбираеми и научни термини, но и проектира асани, пранаяма и медитационни практики, така че всеки да може да преживее йогическия процес със себе си с осъзнаване. Свами Сатянанда признава, че всички йогически традиции имат своите предимства и ограничения и тези традиции трябва да бъдат обединени по систематизиран начин, за да бъде йога полезна за всички хора.

Чрез експерименти за самооткриване и научни изследвания, проведени в лаборатории в Европа и САЩ, Свами Сатянанда помогна да се потвърди ефективността на йога в съвременното общество. Той е проектирал поредица от практики за насърчаване на физическото и психическото равновесие чрез практиките на хатха йога и пранаяма, както и психическа и емоционална стабилност чрез медитативни практики. Йога е състояние, при което главата, сърцето и ръката работят в координация. Всички компоненти на Сатянанда Йога са жизненоважни за растежа на цялото човешко същество. Компонентите представляват много йога практики и заедно съставляват едно цяло. Последователността на практиките е умишлена, за да се постигне изчислен ефект върху практикуващия.

Бихар Йога осигурява система, която възстановява реда в нашия живот, създавайки хармония, така че дисбалансите под формата на болести и неврози да отпаднат. Умът възвръща спокойствието си, емоциите започват да се хармонизират и тялото възстановява своя жизнен капацитет, така че индивидът може да се изправи пред живота и неговата многоплановост с по-голямо чувство за вътрешно спокойствие и баланс.

Системата на Бихар Йога е пълна наука за хармоничния живот, подходяща за всеки, независимо от възрастта, пола, националността, религията, психическото състояние или нивото на фитнес. Това е холистична система, която разглежда всички аспекти на човешкия живот в сферите на физическото здраве, психичното благополучие, емоционалното поведение и работната среда. Подчертава се осведомеността и практикуващите се насърчават да научат за всички аспекти на своята личност чрез йога. Подчертава се постепенно приспособяване, а не пълна промяна в начина на живот и околната среда.

Красотата на Бихар Йога е, че тя бавно се разраства на едно и напълно зависи от практикуващия да реши колко да приложи. Ако са налице хронични заболявания като астма, диабет или хипертония, тогава може да се приложи обикновен пакет от практики. Ако е необходимо да се подобри физическата подготовка, или умствените способности, или да се заеме с йога обучение, или да се намери посока в живота, или да се живее духовен живот, тогава Бихар Йога също предоставя тази възможност.

Категории от блога

Избрани статии

 Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Шаткарми: Правете джала нети всеки ден, особено след прибиране вечер. ...

2020-03-15

Храненето като практика на йога

Храненето като практика на йога

Темата за храненето е ключова за много хора. Особено за тези, които се ...

2020-01-07

Защо йога за деца?

Защо йога за деца?

Йога (което означава обединение ) е практика на интегриране на всич ...

2019-05-23

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

"HARI OM TAT SAT" Арджуна пита, "какво е знач ...

2020-09-01

Предстоящи събития

Йога - начин на живот

Йога - начин на живот

"Най-големият урок, който трябва да научим, е урокът на живота." С ...

Датите се договарят допълнително

Трансформираща садхана за Наваратри

Трансформираща садхана за Наваратри

Искате да трансформирате живота си – да живеете по-здравословно и ...

От 7-ми до 16-ти октомври 2021

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

През цялата година