Ателие за йога и медитация

Интегрална йога

Отличителната черта на Сатянанда Йога, позната и като Бихар Йога, е нейният цялостен подход чрез включване на различни йогически традиции. Тази йогическа система не само подчертава своята теория в разбираеми и научни термини, но и проектира асани, пранаяма и медитационни практики, така че всеки да може да преживее йогическия процес със себе си с осъзнаване. Свами Сатянанда признава, че всички йогически традиции имат своите предимства и ограничения и тези традиции трябва да бъдат обединени по систематизиран начин, за да бъде йога полезна за всички хора.

Чрез експерименти за самооткриване и научни изследвания, проведени в лаборатории в Европа и САЩ, Свами Сатянанда помогна да се потвърди ефективността на йога в съвременното общество. Той е проектирал поредица от практики за насърчаване на физическото и психическото равновесие чрез практиките на хатха йога и пранаяма, както и психическа и емоционална стабилност чрез медитативни практики. Йога е състояние, при което главата, сърцето и ръката работят в координация. Всички компоненти на Сатянанда Йога са жизненоважни за растежа на цялото човешко същество. Компонентите представляват много йога практики и заедно съставляват едно цяло. Последователността на практиките е умишлена, за да се постигне изчислен ефект върху практикуващия.

Бихар Йога осигурява система, която възстановява реда в нашия живот, създавайки хармония, така че дисбалансите под формата на болести и неврози да отпаднат. Умът възвръща спокойствието си, емоциите започват да се хармонизират и тялото възстановява своя жизнен капацитет, така че индивидът може да се изправи пред живота и неговата многоплановост с по-голямо чувство за вътрешно спокойствие и баланс.

Системата на Бихар Йога е пълна наука за хармоничния живот, подходяща за всеки, независимо от възрастта, пола, националността, религията, психическото състояние или нивото на фитнес. Това е холистична система, която разглежда всички аспекти на човешкия живот в сферите на физическото здраве, психичното благополучие, емоционалното поведение и работната среда. Подчертава се осведомеността и практикуващите се насърчават да научат за всички аспекти на своята личност чрез йога. Подчертава се постепенно приспособяване, а не пълна промяна в начина на живот и околната среда.

Красотата на Бихар Йога е, че тя бавно се разраства на едно и напълно зависи от практикуващия да реши колко да приложи. Ако са налице хронични заболявания като астма, диабет или хипертония, тогава може да се приложи обикновен пакет от практики. Ако е необходимо да се подобри физическата подготовка, или умствените способности, или да се заеме с йога обучение, или да се намери посока в живота, или да се живее духовен живот, тогава Бихар Йога също предоставя тази възможност.

Категории от блога

Избрани статии

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

"HARI OM TAT SAT" Арджуна пита, "какво е знач ...

2020-09-01

Служетете, обичайте и давайте

Служетете, обичайте и давайте

"Служи, обичай и давай" Това беше една от визиите на Свами Шивананда, ...

2019-12-24

Накратко за петте различни клонове на йога

Накратко за петте различни клонове на йога

Преведен текст от видео със Свами Ниранджанананда “Различните форм ...

2019-07-31

Наваратри

Наваратри

...

2021-09-04

Предстоящи събития

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември