Ателие за йога и медитация

Традициитe – Парампарам

Днес йога е световно призната система. Какво, обаче, се разбира от целта, принципите и фокуса на йога в класическия и традиционния смисъл?

От самото начало фокусът на йогическата традиция всъщност е бил върху преодоляването на страданието и дисбаланса в живота, за да се установи в преживяването на мира, творчеството и хармонията. Това се вижда в йогическата традиция и учения през вековете.

Йога може да бъде разделена на три отделни периода:

  • ранен период, времето на Шива;
  • среден период, времето на Патанджали и други;
  • сегашния период, последните сто години на възраждане на йога.

Adiguru или първият учител и изобретател на йога е Шива. Пашупатската йога, която той излага, се фокусира върху средствата за преодоляване или преодоляване на трите вида страдания в живота, адхиатмика, адхибаутика и адхидаивика. След Шива, ранните пропагандисти на различни форми на йога са Даттатрея, Васища, Вишвамитра, Матсиендранат и Горахнатх.

Парам парам

Средният период е периодът на Sage Patanjali. Герандха Самхита, Сватмарама и други, са отправни точки за съвременните йога практики. Йога от ранния период е прекласифицирана и преименувани на раджа йога, карма йога, бхакти йога, джнана йога, хатха йога, крия йога и кундалини йога. Втората група майстори на йога, древните риши и мъдреци също са написали класическите текстове и книги, които се споменават днес. Патанджали написал своята Йога Сутра, изследване за раджа йога и управление на ума; Swatmarama разработва и разпространява практиките на хатха йога за балансиране на лунните и слънчевите сили за насърчаване на здравето и благосъстоянието в текста Hatha Yoga Pradipika; Нарада и Шандилия развиват практиката и принципите на бхакти йога за емоционално управление. Йога Чудамани Упанишад описва йогийския процес, свързан с кундалини и чакрите. Хамса Упанишад говори за практиката на аджапа и дхарана и ползите от медитацията. Общо двадесет и две Йога Упанишади са написани в този период от двадесет и два различни автори, мислители и ясновидци. Те смесват философията на ведиката и упанишадите и структурите на тантра с йогическата система и философията.

Късният период е сегашната епоха, започваща от деветнадесети век, когато йога се възобновява. Един от първите, които интегрират и говорят за традицията на език, който обществото може да разбере, е Свами Вивекананда. Друга традиция, която се появява, е свързана с отдалечен хималайски йогин, наречен Бабаджи, чиито последователи са Шри Юктешвар, Лахири Махашая и Парамахамса Йогананда. Техните съвременници включват Рамана Махарши и Анандамай Ма, които следват пътищата на гняна йога и бхакти йога, съответно. Около 20-те и 30-те години на миналия век традицията на ахата-йога се развива от Мисор в южната част на Индия, съживена от Кришнамачаря и пренесена от Десикахар и Айенгар.

В същото време, в края на 20-те години, Свами Шивананда отива в Ришикеш и започва да изследва други форми на класически йоги и да разработва система за йога, за да интегрира способностите на главата, сърцето и ръцете и да пробуди себе си. С течение на времето той основава Обществото на Божествения Живот, което преподава интегрална йога, а през 50-те и 60-те години на миналия век започва да пътува извън страната, към света, за да разпространява йога. Неговите ученици основават йога центрове и училища от Шри Ланка до Канада, Германия, Нова Зеландия, Австралия, Мавриций, Южна Африка и САЩ. Сред тях е Свами Сатянанда, чийто мандат е бил да разпространява йога “от врата до врата и брега към брега. През 1963 г., след като пътува в продължение на девет години, за да оцени нуждите на обществото, той създава Бихарската школа по йога. Тук той започва да преподава йога като система за откриване на творческото аз и повишаване на красотата и хармонията на живота.

Бихарско училище

Бихарско училище по йога

Бихарската школа по йога е основана през 1964 г. от Свами Сатянанда Сарасвати в Мунгир (Бихар, Индия). Неговата цел е да направи автентичната йога достъпна за съвременния човек по практичен и научен начин.

Бихарската школа по йога съчетава традиционните учения на Ведите, тантра и йога с прозрения на съвременните медицински изследвания и наука.

За да даде възможност за популяризиране на йога на научна основа, Свами Ниранджанананда Сарасвати, официалният наследник на Свами Сатянанда, основава през 1995 г. университета по йога Бихар Йога Бхарати и през 2000 г. Тръст за публикации в Йога.

В сътрудничество с известни държавни институции и индустриални компании BSY допринася в много отношения за обществото.

BSY е официално представена от различни академии за Satyananda йога по целия свят.

Категории от блога

Избрани статии

Наваратри

Наваратри

...

2021-09-04

Служетете, обичайте и давайте

Служетете, обичайте и давайте

"Служи, обичай и давай" Това беше една от визиите на Свами Шивананда, ...

2019-12-24

Значението на йога позите ~ Свами Сатянанда Сарасвати ~

Значението на йога позите ~ Свами Сатянанда Сарасвати ~

Някои хора подценяват йогасаните, а някои ги надценяват, така че нека ...

2019-10-15

 Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Шаткарми: Правете джала нети всеки ден, особено след прибиране вечер. ...

2020-03-15

Предстоящи събития

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември