Ателие за йога и медитация

Традициитe – Парампарам

Днес йога е световно призната система. Какво, обаче, се разбира от целта, принципите и фокуса на йога в класическия и традиционния смисъл?

От самото начало фокусът на йогическата традиция всъщност е бил върху преодоляването на страданието и дисбаланса в живота, за да се установи в преживяването на мира, творчеството и хармонията. Това се вижда в йогическата традиция и учения през вековете.

Йога може да бъде разделена на три отделни периода:

  • ранен период, времето на Шива;
  • среден период, времето на Патанджали и други;
  • сегашния период, последните сто години на възраждане на йога.

Adiguru или първият учител и изобретател на йога е Шива. Пашупатската йога, която той излага, се фокусира върху средствата за преодоляване или преодоляване на трите вида страдания в живота, адхиатмика, адхибаутика и адхидаивика. След Шива, ранните пропагандисти на различни форми на йога са Даттатрея, Васища, Вишвамитра, Матсиендранат и Горахнатх.

Парам парам

Средният период е периодът на Sage Patanjali. Герандха Самхита, Сватмарама и други, са отправни точки за съвременните йога практики. Йога от ранния период е прекласифицирана и преименувани на раджа йога, карма йога, бхакти йога, джнана йога, хатха йога, крия йога и кундалини йога. Втората група майстори на йога, древните риши и мъдреци също са написали класическите текстове и книги, които се споменават днес. Патанджали написал своята Йога Сутра, изследване за раджа йога и управление на ума; Swatmarama разработва и разпространява практиките на хатха йога за балансиране на лунните и слънчевите сили за насърчаване на здравето и благосъстоянието в текста Hatha Yoga Pradipika; Нарада и Шандилия развиват практиката и принципите на бхакти йога за емоционално управление. Йога Чудамани Упанишад описва йогийския процес, свързан с кундалини и чакрите. Хамса Упанишад говори за практиката на аджапа и дхарана и ползите от медитацията. Общо двадесет и две Йога Упанишади са написани в този период от двадесет и два различни автори, мислители и ясновидци. Те смесват философията на ведиката и упанишадите и структурите на тантра с йогическата система и философията.

Късният период е сегашната епоха, започваща от деветнадесети век, когато йога се възобновява. Един от първите, които интегрират и говорят за традицията на език, който обществото може да разбере, е Свами Вивекананда. Друга традиция, която се появява, е свързана с отдалечен хималайски йогин, наречен Бабаджи, чиито последователи са Шри Юктешвар, Лахири Махашая и Парамахамса Йогананда. Техните съвременници включват Рамана Махарши и Анандамай Ма, които следват пътищата на гняна йога и бхакти йога, съответно. Около 20-те и 30-те години на миналия век традицията на ахата-йога се развива от Мисор в южната част на Индия, съживена от Кришнамачаря и пренесена от Десикахар и Айенгар.

В същото време, в края на 20-те години, Свами Шивананда отива в Ришикеш и започва да изследва други форми на класически йоги и да разработва система за йога, за да интегрира способностите на главата, сърцето и ръцете и да пробуди себе си. С течение на времето той основава Обществото на Божествения Живот, което преподава интегрална йога, а през 50-те и 60-те години на миналия век започва да пътува извън страната, към света, за да разпространява йога. Неговите ученици основават йога центрове и училища от Шри Ланка до Канада, Германия, Нова Зеландия, Австралия, Мавриций, Южна Африка и САЩ. Сред тях е Свами Сатянанда, чийто мандат е бил да разпространява йога “от врата до врата и брега към брега. През 1963 г., след като пътува в продължение на девет години, за да оцени нуждите на обществото, той създава Бихарската школа по йога. Тук той започва да преподава йога като система за откриване на творческото аз и повишаване на красотата и хармонията на живота.

Бихарско училище

Бихарско училище по йога

Бихарската школа по йога е основана през 1964 г. от Свами Сатянанда Сарасвати в Мунгир (Бихар, Индия). Неговата цел е да направи автентичната йога достъпна за съвременния човек по практичен и научен начин.

Бихарската школа по йога съчетава традиционните учения на Ведите, тантра и йога с прозрения на съвременните медицински изследвания и наука.

За да даде възможност за популяризиране на йога на научна основа, Свами Ниранджанананда Сарасвати, официалният наследник на Свами Сатянанда, основава през 1995 г. университета по йога Бихар Йога Бхарати и през 2000 г. Тръст за публикации в Йога.

В сътрудничество с известни държавни институции и индустриални компании BSY допринася в много отношения за обществото.

BSY е официално представена от различни академии за Satyananda йога по целия свят.

Категории от блога

Избрани статии

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

За разлика от спорта, където енергията трябва да бъде изразходвана ...

2019-07-03

От понеделник до събота - кратка практика

От понеделник до събота - кратка практика

Практикувайте сутрин мантра, асана и пранаяма за двадесет минути, пред ...

2020-05-21

Бхава - пътят на сърцето

Бхава - пътят на сърцето

′′ Хората ходят на йога по различни причини, но в крайна сметка практи ...

2021-02-17

Пет заблуди за практиката на йога

Пет заблуди за практиката на йога

...

2022-06-12

Предстоящи събития

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021