Ателие за йога и медитация

Екадаши - защо да го спазваме?

Екадаши - защо да го спазваме?

Eкадаши е специален период на пост , определен според Лунния календар, за който се вярва , че умът се намира в специално състояние, което позволява по-голяма съсредоточеност и изпълнение на всичко онова, което даден човек си постави за цел. Ето защо Екадаши е време когато се дават определени обети и време за медитация и размисъл. Екадаши се нарича 11-ят ден от лунните фази и този ден се повтаря няколко пъти през цялата година като носи различни имена.
Вярва се , че който спазва пост и съумее да осъществи контрол над своето поведение и чувства през тези дни ще се избави от колелото на прераждането , ще избави себе си и своите предци от греховете и лошата карма, ще се сдобие с просперитет , щастие, ще се предпази от вредно влияние и след смъртта си ще бъде приет в царството на бога на равновесието във Вселената – Вишну. 

Древните йоги и практикуващите аюрведическа медицина много преди научните изследвания открили , че електромагнитните вибрации на тялото и мозъка се изменят по време трите дни преди пълнолуние и новолуние и това е причина за нервните разстройства в този период както и за неконтролируемите изблици на гняв, проявите на депресия, безсъние и нервно напрежение. И до днес науката не може да установи на какво се дължи този феномен , но в миналото в Индия се смята , че поста и медитацията по време на Екадаши, които съвпадат с тези дни целят да успокоят нервната система и да възвърнат електромагнитния в баланс тялото, чрез пречистването на организма от натрупаните в него токсини. Всички тежки и мазни храни както и зърнените храни , приемани през този период се считат за вредни и токсични. Разрешено е да се консумират мляко, плодове и зеленчуци. През този ден е необходима предпазливост и внимание във всички дела. Всяко започнато на този ден начинание трябва да се доведе до край.
По време на Екадаши в хората се пробужда силен енргиен поток, който трябва да бъде насочен към нещо градивно, защото Екадаши е ден на възтържествуването на доброто над злото и ден за духовно пробуждане и просветление. Убиването на всякакъв вид живи същества на Екдаши е строго забранено, а заедно с това и консумирането на месо.
Единадесетият ден от лунните фази е този, който кара хората да размислят над идеята за присъствието на Бога навсякъде около тях и в тяхната душа и да се променят за добро.

 

 

 

Top of Form

Bottom of Form

 

Категории от блога

Избрани статии

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

За разлика от спорта, където енергията трябва да бъде изразходвана ...

2019-07-03

Защо йога за деца?

Защо йога за деца?

Йога (което означава обединение ) е практика на интегриране на всич ...

2019-05-23

От понеделник до събота - кратка практика

От понеделник до събота - кратка практика

Практикувайте сутрин мантра, асана и пранаяма за двадесет минути, пред ...

2020-05-21

 Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Шаткарми: Правете джала нети всеки ден, особено след прибиране вечер. ...

2020-03-15

Предстоящи събития

ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Вземете си ваканция с йога! Заредете се с енергия и и п ...

7-ми до 9-ти май

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

През цялата година

Празник на йога

Празник на йога

Програма: Скъпи приятели на йога, светът празнува Международн ...

19-ти до 21-ви юни