Ателие за йога и медитация

Значението на йога позите ~ Свами Сатянанда Сарасвати ~

Значението на йога позите ~ Свами Сатянанда Сарасвати ~

Някои хора подценяват йогасаните, а някои ги надценяват, така че нека оценим тяхната стойност в хода на нашата духовна еволюция. 
За много хора йога означава само асани, докато йогите и духовните водачи изповядват, че физическата практика на асани изобщо не е необходима за самореализация. И двете гледни точки са крайни, тъй като асаните не са нито абсолютно съществени, нито са напълно ненужни. Ако джнана йогинът мисли, че само чрез познаване на писанията ще постигне знания за себе си, той греши. По същия начин, ако раджа йогинът пренебрегва тялото и зависи само от силата на медитацията, той не може да достигне целта, тъй като неговата садхана ще бъде прекъсната от болест. Бхакти йоги винаги е убеден в силите на емоциите си, преданост и отдаване и вярва, че може да принуди божеството си да го благослови с даршан. Хатха йоги вярва, че ако всичко е вътре, той ще го извлече чрез физическа дисциплина - съзнателното и несъзнателното, външните и вътрешните органи, мускулите, нервите и тъканите. 
Тези четири възгледи не са лишени от предразсъдъци и погрешни представи, основани на неопитност и недоказани мнения. Джнана йога, бхакти йога, раджа йога и карма йога не са четири различни пътя. Те са като четири кръга, взаимопроникващи се и припокриващи се един друг, а част от всеки образува част от останалите три кръга. 
Всички духовни търсачи, независимо дали следват пътя на бхакти, джнана, раджа, карма или хатха йога, също трябва да практикуват йога асани. Йога асаните не са предназначени само за карма йоги или хатха йоги, както хората са склонни да вярват. Нуждите на всички човешки същества са повече или по-малко еднакви; трябва да се правят само малки количествени и качествени вариации, за да се съобразят с нечии навици и наследственост. Защо асаните са от съществено значение. Храносмилането на тези, които са длъжни да седят дълги часове в поза за медитация, или на тези, които практикуват шастра садхана за значително дълъг период от време на един участък, става слабо. Благодарение на интензивната садхана метаболизмът на тялото спада и поради желание за правилно движение на тъканите, нервите и мускулите всички органични дейности протичат с толкова ниска скорост, че след няколко години тялото става плячка за болести. Ако тялото не е напълно чисто и без болести, не може да се следва напреднал курс на медитация. 
Тялото на човек трябва да вибрира и да пулсира с божествено здраве, което поражда супер фини мисли. Една здрава, сърдечна и здрава фигура не може да претендира за модел на перфектно физическо и психическо здраве. Идеалното тяло трябва да е тънко, еластично и силно. Умът винаги трябва да е пълен с блаженство и радост. Такова състояние е възможно само когато 72 000 нерви на тялото са абсолютно пречистени чрез йогически упражнения. Асаните са полезни по много други начини, тъй като влияят и контролират функциите на жлезите и нервите, правят тялото гъвкаво и помагат за поддържане на гръбначния мозък в здравословно състояние. Здравето на гръбначния мозък е много важно, тъй като това е пребиваването и преминаването нагоре на сушумна нади. Казано по-точно, йогасаните проправят пътя за висша садхана. Тялото и умът на човек трябва да са под перфектен контрол. Чрез практикуването на няколко прости асани човек може да се поддържа здрав. 
Интегрално упражнение 
Асаните са йогически упражнения за поддържане на тялото и ума здрави. Ако тялото не е здраво, умът няма да е здрав; и ако умът е нездрав, мислите също ще бъдат нездрави. Не е необходимо да се набляга на необходимостта да се поддържат здравословни мисли и широка и здравословна перспектива в настоящия свят.Асаните подобряват интегралната личност. Но първото постижение на йогическите практики е придобиването на добро физическо здраве. За да се постигне това, най-важно е редовната практика на асани. Първоначално човек трябва да прави асани само за 10 до 15 минути всеки ден. Можем да наречем асани фините упражнения, които се грижат за външното и вътрешното развитие на човешката личност. Храносмилателната система, дихателната система, гръбначният мозък, всички фини нерви и спящите жлези започват да функционират нормално и в ред. Точно както храната е от съществено значение за подхранването на организма и за генериране на енергия, така са необходими определени видове упражнения за здравословното функциониране на мускулите, костите, ставите, всички нервни центрове и т.н. Йогасана, първата стъпка към йога Ежедневната практика на асани намалява мускулното и нервното напрежение, коригира и подобрява храносмилателната система, премахва летаргията и мързела и поддържа активност и ефективност през целия ден. Когато тялото и умът са леки и без напрежение, човек може да върши повече физическа и умствена работа. Асаните предпазват от вътрешни разстройства на тялото и осигуряват сила и здраве. Има специфични асани, които да се грижат за черния дроб, храносмилането, болестите, свързани с кръвта, и дори да ги лекуват. В днешно време много болести имат психосоматичен характер, в резултат на липса на координация между тялото и ума. Мнението на йогите и много психолози е, че психичните разстройства като неврози, неврастения, безсъние и др. се лекуват успешно с асани. Ако се практикува комбинация от асани, това ще предотврати разпад на тялото и ума, ще ви поддържа млади и ще ви даде пълно психическо и физическо равновесие. Хората навсякъде са принудени да се сблъскват с напрежението във всички сфери на живота, защото светът е пълен с напрежение. Но йога терапията, в която асана е основната практика, поддържа тялото и ума в тон, в координация. Наред със здравото физически тяло, е също толкова важно да имате перфектно психическо равновесие и стабилност, което е естественият резултат от асаните. Йогическите практики много бързо коригират психичните проблеми като гняв, психична възбуда, психическа депресия, недоволство и други психични комплекси. Йога е постепенен процес, който може да бъде ускорен чрез редовна практика. Йога даде категорични положителни резултати за милиони, което е тайната за нейната приемственост и популярност, въпреки големите исторически промени през последните хилядолетия. 
История на йога 
Според историята на йога, както се открива в старите писания, Шива се счита за основател на науката за йога, така че можем да го наречем ади гуру на йога. Първият му ученик била Първати, съпругата му. Според митологията, веднъж лорд Шива преподавал йога на Парвати в близост до брега на река. Наоколо нямало никой друг, но риба слушала с голям интерес. Парвати я видяла и се зарадвала, че рибата, макар и водно животно, проявява голям интерес към йогическата философия. Тя помолила бог Шива да превърне рибата в човешко същество. Така същата риба се преродила като човек и този човек станал известен в йогическата история като Матсиендранат, първият от йогите Натха, който разпространил хатха йога сред своите ученици. Йоги Масиандранат седял в своеобразна асана за медитация, която стана известна като Матсиандрасана. Матсиандрасана тонизира черния дроб, бъбреците и гръбначния мозък и облекчава мускулното и нервното напрежение. Лекото усукване на цялото тяло и гръбначния мозък изпълва тялото с нова енергия. Тази асана може да се нарече и гръбначно-усукваща асана. В практиката на асаните човек обикновено трябва да се съсредоточи повече върху упражненията за гръбначния стълб и онези, предназначени за спящите нервни центрове, които не се упражняват от никакви физически упражнения, различни от асани. 
8 400 000 асани 
Има много асани, но 84 важни. В писанията се казва, че има 84 лакх (8 400 000) асани, колкото е броят на създанията, в които индивидуална душа се преражда, за да достигне човешко прераждане. Въпреки това, не всички от тях са налични в книгите, въпреки че в писанията се правят препратки към няколкостотин асани. Като цяло асаните са кръстени на различни животни или същества, като макарасана, крокодилската поза; кукутасана - поза на петела; майурасана - пауновата поза; бакасана - поза на козата; гарудасана - орелската поза; матсясана – поза риба; бхуджангасана – поза змия; шалабхасана - позицията на скакалците; курмасана- поза на костенурка и т.н. Някои асани са много трудни за практикуване, а някои са лесни, но всяка асана има своите предимства. По-лесните и елементарни асани са полезни за всички, независимо от възрастта и децата могат да практикуват асани под ръководството на обучен учител. Най-доброто време за практикуване на асани е сутрин след къпане и преди закуска. Вечер също може да се практикуват асани, но на празен стомах. Игрите и спортовете също помагат за изграждането на тялото и придават сила на мускулите, но асаните имат специални предимства, които другите упражнения не могат да дадат. Спортните и други упражнения изискват по-голямо количество време, по-голямо място, а също и други аксесоари, докато йогийските асани не изискват тези допълнителни неща и отнемат много малко време. 
Имайте предвид ума си 
Често умствената летаргия не позволява на човек да се учи и да практикува асани. Умът бързо намира извинение и го потвърждава с писанията. Само отворен, непредубеден и чист ум може да се вслуша в посланията на чистия разум и да осъзнае съществуването на чистото съзнание. Всички предразсъдъци относно асаните трябва да се освободят и вярата да бъде възстановена чрез практикуването на асани. Трябва да се отдаде дължимото значение на асаните в ежедневието, за да се направият и тялото и ума активни и енергични. Идва етап, когато йогите преминават над ограниченията на тялото и ума, но едва след като първо са получили предимствата на асаните.

 - Беседа на Четвъртата международна конвенция по йога, Гондия, ноември 1967 г., първоначално отпечатана в YOGA, кн. 6, № 7, 1968 http://www.yogamag.net

Категории от блога

Избрани статии

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

"HARI OM TAT SAT" Арджуна пита, "какво е знач ...

2020-09-01

Служетете, обичайте и давайте

Служетете, обичайте и давайте

"Служи, обичай и давай" Това беше една от визиите на Свами Шивананда, ...

2019-12-24

Преплетените триъгълници: Символът на йога

Преплетените триъгълници: Символът на йога

Йога е навсякъде, дори в страни като Иран и Саудитска Арабия, където е ...

2019-07-23

От понеделник до събота - кратка практика

От понеделник до събота - кратка практика

Практикувайте сутрин мантра, асана и пранаяма за двадесет минути, пред ...

2020-05-21

Предстоящи събития

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021