Ателие за йога и медитация

Преплетените триъгълници: Символът на йога

Преплетените триъгълници: Символът на йога

Йога е навсякъде, дори в страни като Иран и Саудитска Арабия, където е въведена през задната врата чрез Министерството на спорта. 21 юни се отбелязва като Международен ден на йога и е насърчаван от ООН като празник на глобалното здраве, хармония и мир. 

Йога първоначално повлиява физическото здраве, но много скоро практикуващият осъзнава, че асаните имат влияние върху ума и когато умът се успокоява и практикуващият става по-осъзнат. Въпросът “кой” излиза на преден план за индивида. 

Йога не е просто връзка между ума и тялото, както често се твърди, тя е нещо по-дълбоко, това е връзката на ума и на себето. Тялото е само първата стъпка в тази стълба с постепенно изкачване. Пътуването до центъра на битието не протича по еднакъв начин и със същата скорост за всички. 

За онези, чийто ум е установен във материята, ползите от йога може би са ограничени. Но за други това е път на удивителна само-трансформация и достъп до способности, които човек не е познавал. Шива-Шакти янтра представлява два взаимосвързани триъгълника, но голяма част от практикуващите обикновено не знаят по-дълбокия смисъл на символа. Мнозина ги възприемат погрешно, като нищо друго освен  съединяване на женските и мъжките принципи. На по-дълбоко ниво низходящият триъгълник е символ на преобразуващата енергия (въплътена от Природата, Шакти), докато триъгълникът, насочен нагоре, е духът или съзнанието (Шива, преживяващият Аз).  

Една система от опозиции замъглява толкова, колкото и разкрива. Как противоположностите взаимодействат помежду си? Ангажиментът двустранен ли е? Какво означава съзнанието? За индивида съдържанието на ума и на всички неща, които се случват във вселената, което остават отпечатък в ума, зависят от историята на живота и естеството на познанията, а качеството на опита зависи от настроението и вниманието. Така преживяването на съзнанието е сложна материя, която зависи от различни неща. На най-дълбоко ниво, не съдържанието, а светлината на осъзнаването осветява нещата. 

Един от начините да разгледаме взаимодействието на ума и тялото е по отношение на физическите и психологическите елементи. Ако човек гледа само физическите елементи, трябва да вземе предвид земята, водата, огъня, въздуха и акаша (акаша ाकाश, етер). Те не трябва да се приемат буквално. Земята е твърдост, водата е поток, огънят е сублимация, въздухът е движение, а акаша е етер, многообразието представлява контакт между ума и тялото. 

В елементарното значение на Янтра, низходящият триъгълник представлява вода (ःपः), докато възходящият триъгълник представлява огън (अगेजस् или अग्नि). Пресечната точка на двете е в динамично взаимодействие, което може да се разглежда на различни равнини. Кръгът около триъгълниците представлява движение, което означава действие на елемента въздух (vāyu, युायु). Квадратът е външната граница на янтрата и символично, тя представлява елемент земята (पृथिवी), където четирите странични са четирите кардинални посоки. Лотосът е едновременно символ на чистота и разнообразие и е еманация на светлината от акаша (काश). Когато говорим за чистота, имаме предвид Азът, който не се оцветява от взаимодействието си със материалността, защото не е във времето и пространството. В центъра на янтрата е невидима точка (बिन्दु), откъдето започва строителството, което завършва с външния квадрат. В най-големия мащаб, това е процесът на космическата еволюция, започвайки от финото и завършващо с въплъщение. Взаимодействие между материя и съзнание Включените триъгълници не ви казват дали самият дух възниква от материалната основа (както обикновено се приема в съвременната наука) или ако духът е различен от материята (в който случай трябва да се сблъскате с парадокса на това как две несвързани категории може да си взаимодействат). Тези различаващи се позиции са отговорни за многото неразбиране на йога сред лаици и учени. В рамките на йога традицията няма объркване. 

Традицията има много фино разбиране за взаимодействието между материя и съзнание. Шри-янтрата е по-нататъшно усъвършенстване на символа на взаимосвързани триъгълници, който отразява космоса както на космическо, така и на лично ниво. Като един от най-известните символи на езотеричното духовно знание, той се нуждае от много вътрешни знания, за да оцени цялото му дълбоко значение. В него съзнанието (Шива)е показано като безкрайно малка точка в средата. Взаимодействието между материя и съзнание се постулира от гледна точка на процес на наблюдение, наречен dṛṣṭi-sṛṣṭi (създаване чрез наблюдение), който е в съответствие със света, управляван от закони. 

Ученeто е подвластно на ума, също и свързва мислите с огромното поле на мъдростта. (Из “Ригведа”) 

Йога е тази сила, задържаща сетивата. Тогава човек е спокоен, защото Йога е и причината за съединението, и самото съединение. (Из “Катха Упанишад" 2.6.11)

Медитацията върху символа на йога отваря вратите към универсалното духовно познание (सनातन र्म). 

Из публикация в “medium.com” от Субхаш Как

Категории от блога

Избрани статии

Храненето като практика на йога

Храненето като практика на йога

Темата за храненето е ключова за много хора. Особено за тези, които се ...

2020-01-07

 Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Шаткарми: Правете джала нети всеки ден, особено след прибиране вечер. ...

2020-03-15

Пет заблуди за практиката на йога

Пет заблуди за практиката на йога

...

2022-06-12

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

За разлика от спорта, където енергията трябва да бъде изразходвана ...

2019-07-03

Предстоящи събития

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021