Ателие за йога и медитация

Храненето като практика на йога

Храненето като практика на йога

Темата за храненето е ключова за много хора. Особено за тези, които се занимават с йога и се грижат за духовното си развитие. Известна е сентенцията: " Ние сме това, с което се храним.". За съжаление, стресът често води до несъзнателно поведение, в резултат на което преяждаме, прекаляваме с вредна храна, храним се дори и през нощта. Как да балансирам хранителното си поведение? Как да спра да следвам първичния импулс и да се храня съзнателно, практикувайки йога, докато се храня? 
Ето някои от отговорите на йога. 
Съблюдавайте тези препоръки и с течение на времето ще видите, че храненето ви е станало по-правилно и по-здравословно. 
Не се разсейвайте. Храната не е предназначена за забавление, да придружава сериала или да съпътства завладяващ разговор. Разбира се, понякога можете да отидете в ресторант или да вечеряте с приятели, но определено не си струва да комбинирате някое от действията си с яденето на храна. Седнете в тишина и спокойствие, оставете телефона, изключете телевизора, музиката, освободете се от ненужните мисли и просто яжте. Да, първият път ще бъде труден - не е лесно да седиш 10 минути без бързане и разсейване. Дисциплинирайте се. Постепенно, бавно, без напрежение, тренирайте да отделяте цялото внимание само на храненето. С течение на времето този процес няма да бъде толкова болезнен за вас, но ще изпитвате усещане за ситост за по-дълго време, а храната може да бъде усвоена лесно. 
Обърнете внимание на детайлите. Информираността по време на хранене ще помогне на детайлите. Какъв цвят е вашата чиния, какъв е вкусът на храната, каква е нейната миризма? Често ядем набързо, поглъщайки храна, не получаваме никакво удоволствие. Поради това ние постоянно искаме да ядем повече или нещо подобно. Просто си създайте навик да изучавате храната си и да сте в тук в момента. Можете също така да обърнете внимание на това как сте се чувствали преди хранене, по време и след храна. Тези наблюдения ще ви помогнат да разберете много за това коя храна е подходяща за вас, коя не е. 
Сервирайте на масата. Не пренебрегвайте храната. Не я яжте студена, от съда, в който е съхранявана, опаковките и т.н. Храната е вид ритуал, тя е това, което ви подхранва, изпълва ви със сила и енергия. Ако просто натъпчете стомаха си, тогава не можете да мечтаете за никакви хранителни вещества, дори ако сте купили или сготвили храна, която е здравословна във всички отношения. Така че, вземете красиви блюда, салфетки, покривка, подредете ги. Внимателно и естетично подредете храната. Успокойте се и спокойно започнете да ядете. 
Затворете очите си. Това на пръв поглед може да изглежда странно, но тъй като не ни се струва странно да ядем огромни порции нездравословна храна пред компютъра, тази странност не е фактор. Някои хора казват мантри преди ядене, други се молят, ако тази практика не е подходяща за вас, просто затворете очи за няколко секунди и формирайте намерението да ядете и да получите всичко необходимо от храната. Ако сте в кафене или работите с колеги, можете да избегнете шоуто - не затваряйте очи, просто преместете вниманието си навътре и останете там известно време. Приятен апетит!

Категории от блога

Избрани статии

ЙОГА /Статия от Свами Сатянанда/

ЙОГА /Статия от Свами Сатянанда/

Йога не трябва да бъде разглеждана като религия. На нея тряб ...

2019-05-23

Бхава - пътят на сърцето

Бхава - пътят на сърцето

′′ Хората ходят на йога по различни причини, но в крайна сметка практи ...

2021-02-17

Пет заблуди за практиката на йога

Пет заблуди за практиката на йога

...

2022-06-12

Яма и Нияма. Свами Ниранджанананда за яма и нияма и връзката им с чакрите

Яма и Нияма. Свами Ниранджанананда за яма и нияма и връзката им с чакрите

ИМА ПЕТ ЯМИ. Първата яма е АХИМСА - проява на хармонич ...

2019-11-20

Предстоящи събития

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

През цялата година

ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Вземете си ваканция с йога! Заредете се с енергия и и п ...

7-ми до 9-ти май

Йога за начинаещи - живей с радост

Йога за начинаещи - живей с радост

Йога е древна наука и практика за хармонизиране с вътрешната природ ...

от 4-ти май до 20-ти юли