Ателие за йога и медитация

Яма и Нияма. Свами Ниранджанананда за яма и нияма и връзката им с чакрите

Яма и Нияма. Свами Ниранджанананда за яма и нияма и връзката им с чакрите

ИМА ПЕТ ЯМИ. 
Първата яма е АХИМСА - проява на хармонично състояние, освободено от насилие и агресия. Ахимса не означава, че спирате физическото насилие. Ахимса означава премахване на насилието от човешката личност. Означава липсата на агресия и безпокойство в човешката природа, представляващо състояние на хармония. Ахимса е свързан със свадхищхана чакра, тъй като в отрицателната си форма сваджищхана представлява страх. Когато се сблъскаме със страшни ситуации, когато сме обект на осъзнаване на страх, тогава, за да поддържаме представата за себе си, ще следва реакция. Тази реакция е агресивна, като гръм. Агресията е антидотът на страха, защото надделява над страха и ви позволява да проектирате силата си. Но тази сила не е насочена. Когато сте в състояние да управлявате проявленията на свадхищхана чакра, тогава ахимса, липсата на агресия, се проявява. Когато липсва агресия, отсъства и страха. Има ли нещо, от което да се страхуваме в света? Не. Страхуваме се от ситуации и обстоятелства поради нашето обществено положение, вяра, начин на мислене, начин на живот. Страхът не съществува отвъд това. Хората казват, че една от най-висшите форми на страх е страхът от неизвестното, страхът от смъртта. Страхът от смъртта или страхът от неизвестното идва, защото има вяра, че няма да можем да бъдем себе си, когато се сблъскаме с тази конкретна ситуация. За нас смъртта означава загуба на нашата индивидуалност и затова има страх. За да овладеем страха, реагираме с агресия. Когато успеем да управляваме страха и да бъдем безстрашни, агресията залязва и идва зората на АХИМСА. 
Втората яма е САТЯ - проява на истинната природа в човешката личност. 
Третата яма е АСТЕЯ, което означава „да не се краде“. Хората го свързват със социален начин на живот. Какво е истинското значение? Няма съответна дума на английски или на който и да е друг език. Астея означава да приемеш условията, които съществуват тук и сега. Това е свързано с манипура чакра, защото манипура чакра е сила, жизненост, динамизъм, непрекъснато движение и активност. Непрекъснато гледаме напред, опитваме се да стигнем до там, а когато стигнем там, не сме там, отново гледаме напред. Опитваме се да изтеглим бъдещето в настоящето. Извличането на бъдещето в настоящето е йогическо понятие, защото като цяло сме склонни да живеем в спомените от миналото: „Имахме хубаво време, когато бяхме млади“. "Имахме страхотно време, когато изкарахме първия си долар." "Имахме страхотно време, когато отидохме в кръчмата." Какво се случва в бъдеще? Някой знае ли го? Какво се случва в настоящето? Някой знае ли го? Когато се опитваме да наслагваме радостите от миналото върху настоящето, за да бъдем щастливи и сигурни, според йогичните принципи, това е известно като кражба - кражба от миналото, за да бъдем щастливи, доволни и сигурни в настоящето. Астея е признание на настоящето: бъдете тук и сега. Затова се казва: “не крадете.” Не крадете какво? Кражбата на физически вещи може да бъде социално престъпление и човек може да не иска да извърши социално престъпление. Но по отношение на индивида, астея означава приемане на настоящето. Това е манипура преживяване, защото съзнанието на манипура търси изпълнение чрез сила, мъдрост, признание, статус, име и слава. Търсим тези неща, за да подобрим себе си, да докажем си докажем, че имаме способността, силата и волята да се издигнем в живота. Ние не сме някой, който може да бъде изоставен или когото другите могат да третират като някакъв отпадък. Ние сме равни на други хора, които са постигнали много, можем да бъдем по-добри от много други хора, които твърдят, че имат всичко в живота. Това е манипура съзнанието и астея принадлежи на него. 
Четвъртата яма е АПАРИГРАХА, непритежание, което е свързано с анахата чакра. Съзнанието на Анахата е емоционално, сантиментално. Той се занимава с чувства, изразяване на чувства, а също и приемане на тези чувства. Искаме да притежаваме добри неща, красиви неща, хубави неща. Защо сме привлечени от красиви предмети? Отново има връзка със себевъзприемането, принципа на ахамкара, егото. Именно принципът на егото се привързва към нещо красиво. При липса на такъв обект, усещаме вакуум; усещаме силата на привързаността. Можем да бъдем привързани чрез желанията си за много неща, както материални, така и духовни. Някога попитаха Парамхамсаджи: "Как да разберем дали се развиваме духовно? Как можем да знаем дали напредваме в живота като хора?" Той отговори: "Вашите желания ще намалеят, това е индикация за вашия напредък в живота. Привързаностите ви ще намалеят, това е индикация за вашата умствена еволюция." Съзнанието на Анахата се храни с красотата и хубавите неща на този свят и се привързва. Любовта е привързаност, обичта е привързаност. Понастоящем те не са чисти и са ограничени до определени аспекти. 
Петима души пътуват с кола и се случва инцидент. Единият от петимата е вашият син или дъщеря, или съпруга, или съпруг, или приятел. Останалите са ви напълно непознати. Всички те завършват в болница. Коя е първата картина, която ти идва наум, когато чуеш за нея? Кого отивате да посетите? С кого сте свързани? Вие сте загрижени за човека, когото познавате, а не за другите. Може да мислите за тях, но вашите чувства, загрижеността и грижите ви ще отидат само за един. Ще има пет души на пет легла, но вие ще застанете близо до едно легло и хвърляте поглед към другите легла, но ще се притеснявате само за едно легло. Следователно любовта е обусловена, обичта е обусловена, дори чувството на състрадание е обусловено и ограничено, и е ограничено поради привързаност, поради чувство на безучастност. Апариграха е непритежание. Тогава положителният аспект на анахата се разгръща и отваря. Обусловеното става безусловно. Слънцето не свети за един човек, нито за една страна, нито за една планета; то свети за всеки, който попадне в обхвата на лъчите и светлината му. Това е безусловно даване, апариграха, което се случва само тогава, когато в живота се проявява и преживява не-притежаващата природа. 
Петият ямарадж е БРАХМАЧАРИЯ. Брахмачария е свързана с вишудхи чакра, която представлява трансформиращия център, където грубостта на тялото и материализма се трансформира в духовно преживяване. Брахмачария означава „този, който се утвърждава в реалната природа на себе си“. Този човек става драща, свидетел. Брахмачария е последната от ямите. Представлява състояние на хармония, както лична, така и космическа. Брахмачария означава да се утвърдим в концепцията на Брахман, разширяващото се, нарастващото, развиващото се съзнание. 

ПЕТТЕ НИЯМИ
Петте ниями също са свързани с петте чакри. 
Първата нияма е ШАУЧА- свързана с муладхара. Shaucha означава "пречистване", "детоксикация". Какво е нечисто? Какво е нарушено? Какво е небалансирано? Това е земното съзнание, съзнанието на муладхара. Трансформирайте или елиминирайте примесите, детоксикирайте съзнанието си в муладхара от токсините от света. Това е шауча - чистота. 
Втората нияма е САНТОША- удовлетворение, което се отнася до свадхищхана. Когато няма страхове да не пропуснете нищо в живота, тогава сте доволни и щастливи. Това е положителният резултат на сантоша.
Третата нияма е ТАПАС, което се превежда като строгост. Процесът на лична трансформация се случва на нивото на манипура. Известно е, че кундалини йогинът може да събуди кундалини. Ако не сте достатъчно силни, за да го накарате да излезе отвъд манипра, кундалини може да премине от муладхара в свадхищана до манипура и да се върне надолу към свадхищхана, обратно към муладхара и обратно да заспи. Кундалини може да започне своето изкачване без опасност да падне обратно, едва след като премине отвъд манипура. Докато стигне до манипура, винаги съществува тази опасност. Това представлява тапас, процесът на трансформация. Когато умът се трансформира от грубата природа във по-фината природа, тогава има тапас.
Четвъртата нияма е СВАДХАЯ - самостоятелно изследване, самоанализ, който е свързан с анахата. Трябва да наблюдаваме и анализираме анахата и да й позволим да се отвори, а след това да насочим силите на анахата да трансформира нашата личност. Така свадхая става част от процеса на анахата. 
Петата нияма е ИШВАРА ПРАНИДХАНА. Приема се ,че означава вяра в Бог, но значението и не е това. Ишвара означава „непостоянен, непроменен, вечен принцип“, пранидхана означава „да се осъзнаеш“ - да осъзнаеш неизменния принцип на живота си. На санскрит промяната на съзнанието е известна като нашвара. Всички на тази планета са същества с нарушено осъзнаване. Неизменният принцип, вечният принцип, непрекъснатия принцип е Ишвара. Нашвара означава съзнание, което преминава през промени, съзнание, което е забравило истинската си същност. Ишвара означава съзнание, което осъзнава истинската природа. Съзнание на всезнанието, всемогъщото и вездесъщото. Когато повтаряме "Ом" три пъти, си припомняме тези три атрибута на съзнанието. Повтаряйте “Ом” устно и след това си го кажете мислено “ОМ"-nipresent (вездесъщ), след това отново повтаряйте Oм и след това кажете мислено “ОМ"-niscient(всезнаещ), след това отново повтаряйте "Oм" и кажете ментално "ОМ"-nipotent(всемогъщ). Това е идеята, която стои зад него. "Ом" винаги е представлявал най-висшето съзнание, върховното съзнание, божественото съзнание, защото разпознава всепроникващата природа, всепроникващия аспект на Космоса. Ом представлява универсалното съзнание, което е видимо и невидимо, което е проявляемо и проявено. Ишвара пранидхана, петата от ниямите, според раджа йога, е свързана с вишудхи. Когато сте оставили всички земни и светски желания, привързаности и робства, вие ставате толкова всеобхватни, колкото и небето. Петият елемент, вишудхи, представлява елемента на небето, етер. 

Yoga Sadhana Panorama Vol. Три 
Свами Ниранджананда Сарасвати

Категории от блога

Избрани статии

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

За разлика от спорта, където енергията трябва да бъде изразходвана ...

2019-07-03

От понеделник до събота - кратка практика

От понеделник до събота - кратка практика

Практикувайте сутрин мантра, асана и пранаяма за двадесет минути, пред ...

2020-05-21

Служетете, обичайте и давайте

Служетете, обичайте и давайте

"Служи, обичай и давай" Това беше една от визиите на Свами Шивананда, ...

2019-12-24

 Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Шаткарми: Правете джала нети всеки ден, особено след прибиране вечер. ...

2020-03-15

Предстоящи събития

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

През цялата година

Йога за начинаещи - живей с радост

Йога за начинаещи - живей с радост

Йога е древна наука и практика за хармонизиране с вътрешната природ ...

от 4-ти май до 20-ти юли

ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Вземете си ваканция с йога! Заредете се с енергия и и п ...

7-ми до 9-ти май