Ателие за йога и медитация

Защо йога за деца?

Защо йога за деца?

Йога (което означава обединение ) е практика на интегриране на всички аспекти на нашата истинска същност - тяло, ум и дух - в стремеж за постигане на вътрешна хармония.

Йога е много широко понятие, много повече от асани, пранаяма и медитация. Йога е специфичен, осъзнат начин на живот, свързан с всички човешки проявления едновременно, контрол и концентриране на вниманието, мислите, чувствата, реакциите, тялото и духа. Тя е трениране и осъзнанта работа над всякакъв вид външни и вътрешни процеси.

Истинският йогин – не е този, който се завързва на възел и ходи по игли, а този, който е обуздал своя ум, тяло и поведение, този, който присъства непрекъснато в настоящия момент, тук и сега.

Каква е връзката на йога с детството и децата, с тяхната непосредственост и променливост на поведението? Най-пряката.

Децата, увлечени в настоящето и потопени в играта са ярка илюстрация на принципа “тук и сега”.

Осъзнаването на собственото тяло, мислите, чувствата, реакциите, емоциите не са толкова присъщи и познати на децата. В това е основният смисъл на практикуването на йога – да се научат да разбират и контролират проявлението на Аза, да разбират себе си, съхранявайки при това своята искреност и природна непосредственост. В игрите, общувайки едни с други, намирайки се сред природата децата често достигат тези цели самостоятелно, без помощта на възрастните или на каквито и да било занимания. За съжаление, условията на съвременния живот рядко предоставят възможност за такова естествено развитие, по-скоро обратното, водят до механично копиране на възрастните, придобиване на лоши навици и още по-голямо откъсване от естествения начин на живот.

Пребиваването в организирана система за децата, посещение на голям брой уроци, необходимостта от усвояване на големи количества информация, доминацията на зрителни и слухови стимули доведе до физическо и психическо претоварване и отделянето от истинското Аз. Такива деца, които нямат възможност да се възстановяват, се обръщат навътре, все повече и повече въвлечени във водовъртежа на суетата, зависими от телевизионни и компютърни игри или хранене, което изглежда им позволява да избягат, да се отпуснат и да си починат. Това, обаче не е така. Все по-рано и по-рано настъпва състояние, при което човек действа рутинно, без да разбира какво се случва, без чувство за момента, за щастие и красота - както неодушевен робот. И ние не говорим за един възрастен, притиснат от куп проблеми и отговорности, а за детето, което би трябвало да е безгрижн и непосредствено.

Дълбоко отпускане, общуване с природата, физическа активност, спорт, четене, нищо-правене или медитация дават на детето, така необходимото чувство за осъзнаване на настоящия момент. Всички тези естествени неща трябва да присъстват в живота на децата максимално, трябва да бъдат вградени в техния начин на живот. Живеем в голям град, изпитваме претоварване от стимули, необходимостта от натрупване на информация е постоянна, но ние не я сортираме и не я използваме ефективно. Ние всички, и особено децата, отчаяно се нуждаем от периодично рестартиране, за да останем живи. Като родители, ние трябва да върнем децата ни назад към детството, да играем с тях безгрижна игра, да правим сапунени мехурчета, да скитаме безцелно из гората с тях, да привлечем вниманието им към красотата и величието на природата. В нашето забързано време ние трябва да се учим и да учим децата си да спрем, да забавим темпото на живот, да търсим удоволствие от простите и естествени неща: разходка, наблюдение на облаците, насекомите; наслаждаване на вкусна и здравословна храна и на спокоен разговор. Ние трябва да се научим да слушаме и да чуваме децата си и себе си, да се чувствме щастливи бидейки себе си, да обичаме и да бъдем обичани, да се слеем с енергията на Вселената, да дишаме в нейния ритъм, за да се чувстваме част от един голяма и красив свят, изпълнен с любов към себе си и към хората около нас. Този смисъл на йога преподавателите се опитват да вложат в заниманията по йога за деца, да го покажат на децата, да ги накарат да го почувстват и да ги вдъхновят да го търсят самостоятелно.

Обобщено казано, практиката по йога за деца може да се разглежда и като поддържаща и вплетена в ежедневния живот на децата, в училище и извън него. Тези практики могат да бъдат много и различни и да решават множество задачи и проблеми.

Какви могат да бъдат тези задачи?

Най-видимата – общa физическа подготовка.

Хармонично развитие, усилване и разтягане на всички групи мускули. Съобрасена с физиологията, безопасна по отношение на травми практика, насочена преди всичко към оздравяване на организма. В резултат на целенасочени програми за работа с тялото, съобразени с възрастовите особености, се укрепват мускулите на гърба и торса, позата се подобрява, умората се намалява, плоската стъпка и други неправилни позиции на краката се поправят. Чрез укрепването на мускулите на гърба и торса, се подобрява работата на вътрешните органи, подобрява се мускулно-скелетната система, нормализира се отделителната функция. Намаляват умората и главоболието. Подобрява се зрението, способността за концентрация и общата мозъчна функция се подобряват. Това обяснява положителното въздействие върху успеваемостта и усвояването на информацията.

Йога асаните развиват координацита, възприятията и свързаността на мозъчните хемисфери, а в резултат и логическо и творческо мислене, креативност и изобретателност.

Умереното разтягане допринася за хармоничната работа на опорно-двигателния апарат, създава благоприятна среда за хармонично развитие и растеж.

Асаните оказват силно въздействие върху хормоналната система, така че те дават осезаеми ползи на младите мъже и момичета по време на трудния период на пубертета, помагат да се изгладят кризите на растежа.

Практикуването на йога повишава и укрепва общия имунитет на организма.

В допълнение към очевидните положителни ефекти във физическото тяло, йога е един вид психотерапия. Освен умението за релаксация, тя дава на децата възможност да разберат своето тяло и да изразят чувствата и емоциите си. Това може да се осъществи под формата на работа с тялото чрез асани и чрез упражнения в двойка и в групи, игри, дискусии и други (игри-приказки, истории - пътешествия, ритмични занимания за най-малките, образователни класове, философски дискусии, медитация, релаксация, пеене, танци, телесно-ориентирана терапия, класове в подкрепа на училищната програма и др.). В заниманията непременно се дава време за специални техники, които учат децата да изразяват своите мисли и чувства, да слушат себе си и другите. Да трансформират емоциите в чувствата, да се дистанцират от чувствата си, да ги приемат и да работят с тях, за да бъдат господари на емоциите си.

Детските занимания по йога способстват за решаването на проблеми с опорно-двигателния апарат и правилната поза, за нормализиране на функцията на вътрешните органи, подобряване на сетивните възприятия. Йога осъществява естествена психотерапия и взаимодействие между мозъчните полукълба и цялостната работа на мозъка. Чрез нея децата развиват гъвкавост, сила и ловкост. Създават си добър навик да практикуват. От най-ранна възраст те се учат на умения за релаксация (които след това са много полезни, в случай на трудни ситуации в живота на младите хора и за възрастни), научават се да работят и да си взаимодействат в група, да приемат себе си и другите, да се се справят със своите чувства и емоции. Увеличава се самочувствието им, развива се съзнанието, подобрява се концентрацията, успеваемостта и поведението.

Детските групи по йога са приемаща и комфортна среда, в която децата са щастливи да дойдат и да пребивават за дълго време. Йога носи осезаеми ползи за всички (равни възможности за всички възрасти и способности, от неонаталния период до юношеството), защото тя е за силните и за слабите, за тихите и хиперактивните, за умните и талантливите, за деца със специални потребности и особености (например, ADHD – синдром на дефицит на внимание), за несигурните, за малки и големи момчета и момичета. Чудесно е, когато часовете по йога се интегрират в училища, лагери, детски градини. Детската йога работи с широк спектър от възрастови групи, от бебета до тийнейджъри – и всяка възрастова получава своето. Йога помага на детето да расте здраво, хармонично, силно и красиво - истински човек.

Тъй като йога става все по-популярна, тази популярност буди и много противоречия. Въпреки че много възрастни харесват ползите от йога, някои родители смятат, че практиката може да има религиозен смисъл като вид молитва и не бива да се допуска в общественото пространство. Те твърдят, че йога е настъпление на хиндуизма и че разпространява религиозни и медитативни принципи с използването на "ОМ" и "Намасте" . Някои също така вярват, че асаните или позата, като поздравяването на слънцето, са форма на индуиско религиозно поклонение. За да разсее това понятие и да избегне религиозни или културни послания, повечето учители по йога се фокусират върху ползите от упражненията и използват общи термини вместо санскритските имена за поза, преименувайки ги на котка, мост, маса, дърво, обърнати надолу Куче, вулкан и т.н.

Въпреки противоречията, йога е полезна за децата по много начини. Тъй като децата срещат емоционални, социални и физически предизвикателства или конфликти, умишлено вплетени в йога практиката. Йога, включваща дихателни техники, поведенчески насоки ( яма и нияма) и физически пози може да бъде изключително ценна за тях. Йога е нещо, което децата могат да практикуват навсякъде - и дишането, концентрацията, позициите и начина, по който децата се учат да действат или реагират на ситуации, ще доведат до постоянно себеоткриване и себеизследване. Освен това за йога не е абсолютно необходимо специално и скъпо оборудване, не е задължителна специална постелка, специално облекло или специална възглавница.

Йога изгражда самоуважение и взаимоуважение. "Детската йога практика е рядка възможност за детето да играе и да действа, без да се безпокои че греши", казва Мейерсън. Йога е опция за деца, които се срамуват от физическа активност или групова дейност поради страх от провал или са последно избирани, и помага на спортуващите деца да стават по-успешни в другите физически дейности и спортове. Кристина Енкинг, основателка на Heart Happy Yoga, студио в Лос Гатос, Калифорния, вярва, че йога въвежда основни ценности "като благонадеждност, вярност, умереност, чистота, благодарност и самодисциплина". Има пет ключови области, където децата се възползват от практиката на йога.

Подобрява физическата гъвкавост

Йога насърчава физическата сила, защото децата се научават да използват всичките си мускули по нови начини. Независимо дали позата се прави стояща, седнала или лежеща, всеки може да предизвика различни мускулни групи, като помага на детето да осъзнае тялото си и как функционира ефективно.

Подобрява баланса и координацията

Балансът е ключов елемент в йога. Балансиращите поза са създадени за насърчаване на умствения и телесен баланс, тъй като умствената яснота и стабилност произлизат от усилията да се опитват позициите. Дори ако едно дете има затруднения да стои на единия крак, то учи психическо и физическо равновесие- то може да остане спокойно, когато падне, и когато стане, да опита отново. Когато децата се научат да подобряват физическото си равновесие, те ще бъдат изпълнени с усещане за постижение. Координацията също е тясно свързана с баланса и насърчава общата сръчност. Някои учители по йога и професионални терапевти използват пръстова йога и други специализирани техники, за да помогнат на децата за подобряване на грубата и фината моторна координация.

Йога развива фокус и концентрация

Актът на практикуването на концентрация насърчава децата да изчистят мислите си и да се съсредоточат върху една конкретна мисъл или действие. В резултат на този единствен фокус да постигнат определена поза или да останат в баланс, децата се фокусират и концентрират повече в училище и получават по-добри резултати.

Увеличава самочувствието и доверието

Йога помага да се вдъхне увереност и да се донесе знание на децата на ниво личен опит, казва Енекинг. "Нашата отговорност е да развием у децата силно чувство за идентичност и себепознание, за да знаят къде е мястото им в този свят и как могат да допринесат за създаването на по-добро място за тяхната общност” " Йога ги учи да упорстват, да бъдат търпеливи и да работят за постигането на целите си.”

Един учител по йога може да предлага само напътствия, а детето трябва да работи само, за да успее. Ето защо, когато детето овладява поза, това му дава увереност и самочувствие.

Енекинг често описва детската йога като "прехабилитация", проактивно действие за предотвратяване на нестабилност или болест.

Същавременно, практикувайки в група, по двойки или изграждането на групови елементи ги приучава да се доверяват и да разчитат едни на други, да развиват способност за екипни действия и да изграждат хармонични отношения в групата.

Намалява агресията и способства за овладяване на емоциите.

Йога е от полза за деца от всички възрасти, но е установено, че е особено полезна за децата със специални нужди. Изследванията показват, че йога е препоръчителна за децата с аутизъм и ADHD( Синдром на дефицит на вниманието). При проучване в публично училище в Бронкс, което ежедневно използва йога програма са установили, че програмата намалява агресивното поведение на децата, социалното оттегляне и хиперактивността в сравнение с контролната група на деца с аутизъм, които не са практикували йога. Кристине Патерн Коинг, професор по трудова терапия в Нюйоркския университет, която ръководи проучването, казва, че йога е ефективна, защото сякаш извежда напред силните страни на децата с аутизъм, като същевременно намалява стреса. Autism Key, уеб сайт за подкрепа на аутизма, казва, че йога помага за намаляване на тревожността у децата и подобрява моторната координация.

Укрепва връзката между ума и тялото.

Йога помага на децата да постигнат здрав ум в здраво тяло, като упражняват физическото тяло и успокояват психиката. "Като родители ние искаме нашите деца да действат и да се държат с внимание и с милосърдие, да бъдат смели, да познават любовта и щастието и да намерят вътрешен мир", казва Де Колибус. "Тъй като съвременният свят се движи много, много бързо за децата, е важно те да могат да се справят под натиск - личен, родителски, социален. Йога функционира като освобождаващ вентил, който облекчава натиска и като база за подхранване и развитие на устойчиво и изобретателно тяло, ум и дух ", казва тя.

Йога е от полза за деца от всички възрасти, но е установено, че е особено важнa за децата със специални нужди. Изследванията показват, че йога е от полза за децата с аутизъм и ADHD( Синдром на дефицит на вниманието). При проучване в публично училище в Бронкс, което ежедневно използва йога програма са установили, че програмата намалява агресивното поведение на децата, социалното оттегляне и хиперактивността в сравнение с контролната група на деца с аутизъм, които не са практикували йога. Кристине Патерн Коинг, професор по трудова терапия в Нюйоркския университет, която ръководи проучването, казва, че йога е ефективна, защото сякаш извежда напред силните страни на децата с аутизъм, като същевременно намалява стреса. Autism Key, уеб сайт за подкрепа на аутизма, казва, че йога помага за намаляване на тревожността у децата и подобрява моторната координация.

Заниманията по йога способстват за

изграждане на устойчива връзка на децата с природата

. Те развиват уважение и любов към животните и растенията, чиято имитация е в основата на много асани, стремеж да прекарват повече време на чист въздух и потребност да пазят природната среда от замърсяване и увреждане.

Не на последно място, възприемайки философията на хранене, децата се приучават да се хранят здравословно и пълноценно и да избягват храни и напитки, които биха увредили здравето им на физическиили умствен план. Йога гледа на тялото като дом, за който трябва да се грижим добре, за да ни подслонява и да се чувстваме добре в него през целия си жизнен път. Същевременно третира ума като приятел и сътрудник, който можем да приучим да ни служи по най-добрия начин, развивайки пълния му капацитет.

Много са ползите от йога, които може да получи детето в опознаването и практикуването и.

В рамките на този кратък формат не сме в състояние да изброим всички. Родителите могат да забележат как йога влияе на децата им, но най-добрите съдии са самите деца.Децата, които практикуват йога, казват на учителите и родителите си, че могат да се концентрират по-добре през деня, да се съсредоточават по-добре върху дейността си и да обръщат повече внимание на техните задачи.

Категории от блога

Избрани статии

Бхава - пътят на сърцето

Бхава - пътят на сърцето

′′ Хората ходят на йога по различни причини, но в крайна сметка практи ...

2021-02-17

Пет заблуди за практиката на йога

Пет заблуди за практиката на йога

...

2022-06-12

От понеделник до събота - кратка практика

От понеделник до събота - кратка практика

Практикувайте сутрин мантра, асана и пранаяма за двадесет минути, пред ...

2020-05-21

Храненето като практика на йога

Храненето като практика на йога

Темата за храненето е ключова за много хора. Особено за тези, които се ...

2020-01-07

Предстоящи събития

Йога за начинаещи - живей с радост

Йога за начинаещи - живей с радост

Йога е древна наука и практика за хармонизиране с вътрешната природ ...

от 4-ти май до 20-ти юли

Наваратри садхана в йога център

Наваратри садхана в йога център

«Нека сладката усмивка на богинята Дурга, която ...

От 13-ти до 22-ри април

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

През цялата година