Ателие за йога и медитация

Наваратри

Наваратри

Наваратри е индуиски празник и означава „Девет Нощи“. Той се празнува два пъти в годината - веднъж през пролетта (Васанта Наваратри) и веднъж през есента (Шарад Наваратри или Маха Наваратри) - моментите на смяна на климата между зимата и пролетта и между лятото и есента имат голямо значение за пренастройването на природата и телата ни към различните климатични условия и промените в енергиите около и в нас. Точните дати на празника се определят по лунният календар. Този период от 9 нощи и десет дни е много подходящ и благоприятен за духовна практика и почитане на Божията Милост във нейната Женствена, Съзидателна форма. 
Това е традиция която води началото си Празникът е свързан с богинята Дурга (Шакти, Лакшми, Кали, Сарасвати) и нейните Девет проявления. Не е случайно, че този празник се отбелязва в началото на пролетта и есента. Точно тогава природата се настройва към новия сезон, към новите енергии - и е логично и целесъобразно и човешката душа да влезе в синхрон с Творението. Наваратри има 3 етапа, идентифициращи трите гуни - тамас, раджас и сатва. 
През първите 3 дни се обръща внимание върху изчистването на грубите препятствия с помощта на Дурга. Дурга безпощадно унищожава всички препятствия, обитаващи човека, а именно негативните качества - гняв, алчност, ненавист, страст, гордост, ревност. По този начин обърканата личност се трансформира в здрава личност, в която могат да разцъфнат божествените добродетели. Първия етап е да идентифицираме тамастичните, негативните качества у нас – какво е добре да изчистим и премахнем. Идентифициране и изчистване на нисшата природа в нас. На това са посветени първите 3 дни от Наваратри - под формата на силата, която разрушава негативното. 
Вторият етап е раджас, когато сме изчистили негативното и е време да култивираме позитивни качества, да декорираме, да украсим живота си, да постигнем благоденствие и щастие. На тази енергия посвещаваме вторите 3 дни. В тези дни се почита Лакшми, стояща върху разцъфнал лотос, държаща лотосови цветове в ръка. Тя символизира разтварянето и въплъщението на мекотата, хармонията и съвършенството. Човек познава нейната благосклонност като материален и духовен успех и процъфтяване. Лакшми поддържа съзнателното проявление на душата, носи състрадание, чистота, космическа любов, единство, великодушие, равновесие на ума. 
Последните 3 дни са посветени на мъдростта, благодарността, изявата на вътрешния ни потенциал, постигане на баланса и осъзнаване на реалността в живота ни, събуждането от сън. Тогава се почита Сарасвати, която дарява мъдрост. Тя ни просветлява, показва ни скритите, непроявени сили и потенциалното богатство на душата. Сарасвати символизира знанието и мъдростта, която ни позволява да преминем отвъд границите на нашето его и да изпитаме трансцеденталното. Тя унищожава невежеството и разкрива сиянието и величието на съзнанието. Духовността е състояние на сатва – баланс, знание, мъдрост и чистота. А пътят към сатва е пътя на медитацията – мантрите са основен елемент от медитацията. 
Дните на Наваратри, напомнят на търсещите за великия космичен закон, че в крайна сметка божественото винаги ще надделява над нисшето. Наваратри е напомняне през годината, да изразим и да изживеем отново божественото в нас, да дадем възможност на истината и любовта да се проявят, за да победим силите на тъмнината в нас. 
Посланието на Наваратри е да предизвикаме чистота, мъдрост и изобилие. Там, където мъдрост и благодетелност се съчетаят – там има и духовен живот. И затова е важен стремежът да даваме най-доброто от себе си и да израстваме духовно, да изразяваме чистота, благодетелност и мъдрост. 
Последният ден на Наваратри е кулминацията в почитането на Космичната майка е постигането на реализация на Аз-а, празник на окончателната победа над всички демони. 
Тези 9 дни и нощи са много подходящи за настройване на организма и психиката към НОВИТЕ ЕНЕРГИИ. Затова по време на Наваратри – е добре в продължение на 9 дни и нощи да спазваме някакъв пост, да изпълняваме някакви определени практики, да пеем молитви/мантри или всяка от нощите да извършваме медитация. Всеки, според възможностите и нуждите си. Така ще навлезем в Новия Период обновени, ще се сдобием с нови сили, идеи и цели. Смята се че, който спазва традицията на Наваратри, ще се подмлади, ще обнови Духа и Душата си и Любовта винаги ще бъде негов верен спътник.

Категории от блога

Избрани статии

Екадаши - защо да го спазваме?

Екадаши - защо да го спазваме?

...

2019-06-13

Как да реагираме на злото?

Как да реагираме на злото?

Игнорирайте злото. Някои хора имат морален конфликт с това твърдение. ...

2020-07-01

Значението на йога позите ~ Свами Сатянанда Сарасвати ~

Значението на йога позите ~ Свами Сатянанда Сарасвати ~

Някои хора подценяват йогасаните, а някои ги надценяват, така че нека ...

2019-10-15

Наваратри

Наваратри

...

2021-09-04

Предстоящи събития

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември