Ателие за йога и медитация

Наваратри

Наваратри

Наваратри е индуиски празник и означава „Девет Нощи“. Той се празнува два пъти в годината - веднъж през пролетта (Васанта Наваратри) и веднъж през есента (Шарад Наваратри или Маха Наваратри) - моментите на смяна на климата между зимата и пролетта и между лятото и есента имат голямо значение за пренастройването на природата и телата ни към различните климатични условия и промените в енергиите около и в нас. Точните дати на празника се определят по лунният календар. Този период от 9 нощи и десет дни е много подходящ и благоприятен за духовна практика и почитане на Божията Милост във нейната Женствена, Съзидателна форма. 
Това е традиция която води началото си Празникът е свързан с богинята Дурга (Шакти, Лакшми, Кали, Сарасвати) и нейните Девет проявления. Не е случайно, че този празник се отбелязва в началото на пролетта и есента. Точно тогава природата се настройва към новия сезон, към новите енергии - и е логично и целесъобразно и човешката душа да влезе в синхрон с Творението. Наваратри има 3 етапа, идентифициращи трите гуни - тамас, раджас и сатва. 
През първите 3 дни се обръща внимание върху изчистването на грубите препятствия с помощта на Дурга. Дурга безпощадно унищожава всички препятствия, обитаващи човека, а именно негативните качества - гняв, алчност, ненавист, страст, гордост, ревност. По този начин обърканата личност се трансформира в здрава личност, в която могат да разцъфнат божествените добродетели. Първия етап е да идентифицираме тамастичните, негативните качества у нас – какво е добре да изчистим и премахнем. Идентифициране и изчистване на нисшата природа в нас. На това са посветени първите 3 дни от Наваратри - под формата на силата, която разрушава негативното. 
Вторият етап е раджас, когато сме изчистили негативното и е време да култивираме позитивни качества, да декорираме, да украсим живота си, да постигнем благоденствие и щастие. На тази енергия посвещаваме вторите 3 дни. В тези дни се почита Лакшми, стояща върху разцъфнал лотос, държаща лотосови цветове в ръка. Тя символизира разтварянето и въплъщението на мекотата, хармонията и съвършенството. Човек познава нейната благосклонност като материален и духовен успех и процъфтяване. Лакшми поддържа съзнателното проявление на душата, носи състрадание, чистота, космическа любов, единство, великодушие, равновесие на ума. 
Последните 3 дни са посветени на мъдростта, благодарността, изявата на вътрешния ни потенциал, постигане на баланса и осъзнаване на реалността в живота ни, събуждането от сън. Тогава се почита Сарасвати, която дарява мъдрост. Тя ни просветлява, показва ни скритите, непроявени сили и потенциалното богатство на душата. Сарасвати символизира знанието и мъдростта, която ни позволява да преминем отвъд границите на нашето его и да изпитаме трансцеденталното. Тя унищожава невежеството и разкрива сиянието и величието на съзнанието. Духовността е състояние на сатва – баланс, знание, мъдрост и чистота. А пътят към сатва е пътя на медитацията – мантрите са основен елемент от медитацията. 
Дните на Наваратри, напомнят на търсещите за великия космичен закон, че в крайна сметка божественото винаги ще надделява над нисшето. Наваратри е напомняне през годината, да изразим и да изживеем отново божественото в нас, да дадем възможност на истината и любовта да се проявят, за да победим силите на тъмнината в нас. 
Посланието на Наваратри е да предизвикаме чистота, мъдрост и изобилие. Там, където мъдрост и благодетелност се съчетаят – там има и духовен живот. И затова е важен стремежът да даваме най-доброто от себе си и да израстваме духовно, да изразяваме чистота, благодетелност и мъдрост. 
Последният ден на Наваратри е кулминацията в почитането на Космичната майка е постигането на реализация на Аз-а, празник на окончателната победа над всички демони. 
Тези 9 дни и нощи са много подходящи за настройване на организма и психиката към НОВИТЕ ЕНЕРГИИ. Затова по време на Наваратри – е добре в продължение на 9 дни и нощи да спазваме някакъв пост, да изпълняваме някакви определени практики, да пеем молитви/мантри или всяка от нощите да извършваме медитация. Всеки, според възможностите и нуждите си. Така ще навлезем в Новия Период обновени, ще се сдобием с нови сили, идеи и цели. Смята се че, който спазва традицията на Наваратри, ще се подмлади, ще обнови Духа и Душата си и Любовта винаги ще бъде негов верен спътник.

Категории от блога

Избрани статии

Накратко за петте различни клонове на йога

Накратко за петте различни клонове на йога

Преведен текст от видео със Свами Ниранджанананда “Различните форм ...

2019-07-31

Пет заблуди за практиката на йога

Пет заблуди за практиката на йога

...

2022-06-12

Служетете, обичайте и давайте

Служетете, обичайте и давайте

"Служи, обичай и давай" Това беше една от визиите на Свами Шивананда, ...

2019-12-24

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

ЧЕТИРИ ПРИНЦИПА НА ЙОГА ЗА ЕЖЕДНЕВИЕТО

За разлика от спорта, където енергията трябва да бъде изразходвана ...

2019-07-03

Предстоящи събития

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември