Ателие за йога и медитация

Йога - начин на живот

Йога - начин на живот

 • "Най-големият урок, който трябва да научим, е урокът на живота." Свами Сатянанда Сарасвати   Когато практикуваме йога като начин на живот, ние започваме да живеем йога във всеки един миг и следвайки напътствията на мъдреците и йогите, които са минали преди нас. Тогава започваме да изпитваме истинските ползи от йога. Йогичен начин на живот възниква, когато ежедневно започваме да прилагаме на практика различните принципи, дисциплини, техники, философии и психологии, развити в различните клонове на йога. Те могат да бъдат възприети и обединени във всеки начин на живот с лекота, тъй като широкият обхват на йога улеснява хората от всички сфери на живота, да превърнат йога в свой стил на живот. 

  Трябва да разберем израза ′′ начин на живот ′′ в правилния контекст. „Начинът на живот е израз на вашата личност, вашите черти и вашия характер. Ако вашата личност, черти, характер и навици са благоприятни за постигане на мир, доволство и просперитет, и ако те са благоприятни за развитието на вашето духовно осъзнаване, тогава вие живеете перфектен живот. Ако обаче навиците, поведениетови противоречат на собствените ви вътрешни стремежи, трябва да промените начина си на живот, тъй като начинът на живот е израз на зрелостта на ума и емоциите. Как живеете, как действате в света, как реагирате на ситуации, всичко това се случва заради вътрешните качестваи сили. Това вътрешно качество и вътрешна сила се съдържат в ума. Ставаш това, което мислиш. Мислене и ставане, обаче, и двете трябва да са в синхрон едно с друго. Да станеш и да бъдеш: Един банан не може да мисли: ′′ Мога да стана портокал и да стана портокал. Един лимон не може да мисли: ′′ Аз съм ябълка и да стане ябълка. Не, не. Не. Има разлика между мисленето и ставането, но човешките същества имат способността да станат това, което мислят. Това е единствената разумна форма на живот в природата, която има тази способност: да станат това, което искат да бъдат. Следователно в живота на едно човешко същество се провеждат два процеса: единият е ставането, а другият - битието. Първо ставаш, а после си. … Говорим за начин на живот и това е процесът: първо ставате чрез процеса на трансформация, след това бъдете, живеейки този творчески израз. Това представлява начин на живот. Начинът на живот е израз на чертите, навиците, природата и характера на вътрешното ви аз, известно като ′′ Личността"~ Swami Niranjanananda Saraswati (ръководител на школата по йога в Бихар) по време на Световния Йога събор - октомври 2013, Индия, Мунгир. Йогическият начин на живот разширява и отваря ума и ни дава възможност „да управляваме по-добре тялото, ума и сетивата си, да се адаптираме към промяната и да се изправяме пред всички възходи и падения в живота с равновесие, баланс и по-дълбоко разбиране на това, което животът е всичко. Това означава да се води йогичен начин на живот. Йога не трябва да стои в класната стая; трябва да се превърне в начин на живот, който развива и трансформира нашата личност и събужда човешкия ни потенциал, креативност и самосъзнание за това кои сме всъщност и или целта на живота ни“. 

  Програмите, които центърът предлага, са предназначени за групи от 5 до 10 души, в пакети от 5 , 7 или 14 дни. 

  Ежедневната програма включва 

  • Шаткарми – пречистващи практики (веднъж или два пъти в седмицата); 
  • Сутрешна сесия (клас по йога - Асана, Пранаяма, Мудра, Бандха) 
  • Закуска 
  • Йога на действието – карма йога 
  • Обяд 
  • Йога на действието – карма йога Чай 
  • Следобедна сесия (теория и философия на йога, медитация, релаксация) 
  • Вечеря 
  Вечерна програма – сатсанг, мантри, киртани 

  а също и разходки сред природата, екскурзия и/или поход до близки забележителности 

  Концепцията на йога на ежедневието представя един опростен начин на живот, без ненужни излишъци и очаквания към нас самите и към околния свят. Животът на участниците протича в общност, в режим на взаимопомощ и сътрудничество. Ориентирани сме към практики по опазване на околната среда, разумно използване на природните и материални ресурси. Приготвяме храната заедно с участниците. Произвеждаме сами част от продуктите, които използваме или се снабдяваме с такива от местни производители. Храненето е вегетарианско, което не ви задължава да следвате вегетарианска диета в ежедневието ви, извън програмите, но дава добър пример за пълноценно и разнообразно хранене отвъд стереотипа. Настаняването е в общо спално помещение, светло и просторно. Ежедневната поддръжка на спалните , баните и тоалетните се осъществява от участниците в програмата. 

  Как да се включите в програмата? 

  Запишете се в сайта и ние ще се свържем с вас, за да обсъдим потребностите ви и възможностите. Обадете се по телефона. Направете дарение!
 • Форма за записване

  Задължително поле!

  Задължително поле!

  Задължително поле!

  Задължително поле!

Категории от блога

Избрани статии

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

ХАРИ ОМ ТАТ САТ

"HARI OM TAT SAT" Арджуна пита, "какво е знач ...

2020-09-01

 Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Препоръки на йога за здраве и добър имунитет

Шаткарми: Правете джала нети всеки ден, особено след прибиране вечер. ...

2020-03-15

Накратко за петте различни клонове на йога

Накратко за петте различни клонове на йога

Преведен текст от видео със Свами Ниранджанананда “Различните форм ...

2019-07-31

Преплетените триъгълници: Символът на йога

Преплетените триъгълници: Символът на йога

Йога е навсякъде, дори в страни като Иран и Саудитска Арабия, където е ...

2019-07-23

Предстоящи събития

Йога за начинаещи

Йога за начинаещи

Започнете нов по-здрав и по-радостен живот с йога! Напра ...

от 12-ти до 14-ти ноември; от 19-ти до 21-ви ноември; 26-ти до 28-ми ноември

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

ЗАЯВЕТЕ СВОЯТА ВАКАНЦИЯ С ЙОГА

Мястото е Йога център “КАЙЛАС”,сред красивата природа на ВРАЧ ...

месец ноември 2021